Sałatka z burakiem, pomarańczem i serem ricotta Sałatka z burakiem, pomarańczem i serem ricotta

Sałatka z burakiem, pomarańczem i serem ricotta

Pyszna, dobrze zbilansowana sałatka, która na pewno zasmakuje, wszystkim fanom buraka. Połączenie pomarańcza, granatu, orzechów i pieczonego buraka to kompozycja smakowa, która zaskoczy nie jedną osobę.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 mniejszy burak
  • 100 g ricotty
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 pomarańcz
  • 2 porcje rukoli
  • garść ziaren granatu
  • sól, pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • Dressing:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W piekarniku nagrzewać żaroodporną blaszkę lub formę. Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Obtoczyć w ok. 2 łyżkach oliwy extra vergine i położyć na rozgrzanej blaszce w piekarniku. Piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez następne 5 minut (lub krócej, w zależności od grubości plasterków).
  • 2
    W tym czasie na patelni podprażyć orzechy, a na półmiskach rozłożyć rukolę. Na środku rukoli położyć ricottę i posypać granatem. Obrać pomarańcza i pokroić go na mniejsze kawałki, ułożyć na sałatce.
  • 3
    Wyjąć upieczone buraczki, ułożyć je na usałatce i posypać orzechami.
  • 4
    Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki BurakiOrzechyPomarańcze

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis