Ciasto leśny mech Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Zielone ciasto mech, przekładane kremem mascarpone prezentuje się pięknie i smakuje obłędnie! Można je udekorować na wiele sposobów, chociaż najczęściej są to pestki granatu, jednak w wersji wielkanocnej można ułożyć czekoladowe jajeczka.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 200 ml śmietanki 36% z kartonika (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix (do usztywnienia kremu)
  • Dekoracja:
  • granat
  • maliny, borówki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus.
  • 2
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) wbić do większej miski, następnie dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę. Ubijać około 7 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli, cieniutkim strumieniem dodawać olej.
  • 3
    Po chwili miksowania dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera, ale tylko do połączenia się składników.
  • 4
    Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać ją powoli do ubitej masy i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • 5
    Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i obsyp kaszą manną lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia.
  • 6
    Zieloną masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem:
  • 1
    Do miski włożyć ser mascarpone i wlać śmietankę. Następnie dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii.
  • 2
    Ubijać składniki przez kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta. Jeśli jest taka potrzeba można pod koniec zmiksować ze śmietan - fix.
  • 3
    Ciasto należy przekroić na 2 części. Na dolną część wyłóż krem mascarpone.
  • Dekoracja:
  • 1
    Z górnej zielonej części ciasta trzeba starannie wyskrobać łyżeczką zielony środek i posypać nim krem. Pozostałości ciasta nie wykorzystujemy. Na koniec udekorować granatem lub innymi owocami (borówką, maliną). Schować do lodówki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery GranatMascarponeSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis