Dietetyczny przepis na ciasto Twix z karmelem z daktyli. Bez wątpienia największą zaletą tego ciasta jest to, że jest bez cukru! Jestem pewna, że zakochasz się w tym przepisie i przekonasz się, że zdrowe ciasto może być też smaczne!
Średnia ocen: 5(1)
1h 30min
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód:
65g mąki kokosowej
65g migdałów
2 jajka
35g oleju kokosowego
30g syropu z agawy
Karmel:
200g namoczonych daktyli
50g masła orzechowego
50g odzywki białkowej czekoladowej
łyżeczka cynamonu
szczypta soli himalajskiej
Polewa:
125g gorzkiej czekolady 90%
125g mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
Spód:
1
Migdały blendujemy na mąkę i łączymy obie mąki ze sobą, po czym dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy do momentu uzyskania plastycznej masy, którą wykładamy na spód formy z (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wymiary: 10x36cm lub 20x20 cm. Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Karmel:
1
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-30 minut. Odlewamy wodę (zostawiamy kilka łyżek wody) i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki na karmel i blendujemy do uzyskania jednolitego kremu. Wykładamy ją na upieczony spód i rozprowadzamy równomiernie. Forma wstawiamy na 60 minut do zamrażalki (schłodzony spód łatwiej będzie wyjąc z formy).
Polewa:
1
W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym nieustannie mieszając. Oblewamy dokładnie nasze ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
1 komentarz
MrFIT trener ;)23 listopada 2021 (07:33)
Na przyszłość prośba o oznaczanie prawdziwego autora przepisu
1 komentarz
Na przyszłość prośba o oznaczanie prawdziwego autora przepisu