Przepis kierowany do najmłodszych, delikatna i lekkostrawna ryżowa zupa krem na bulionie drobiowym z dodatkiem bogatego w białko i witaminy żółtka.
Średnia ocen: 0(0)
15min
Czas przygotowania
1
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
230 g wody
1 łyżka mąki ryżowej
1 żółtko
½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w Thermomixie
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 180 g wody, dodać koncentrat bulionu drobiowego (przepis znajdziecie tu -> KLIK), dokładnie wymieszać, odstawić.
2
Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 20 g powstałego bulionu drobiowego, dodać żółtko, dokładnie wymieszać, odstawić.
3
Do naczynia miksującego wlać pozostałe 160 g bulionu drobiowego, dodać pozostałe 50 g wody, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
4
Dodać żółtko z bulionem i mąkę ryżową, gotować 6 min/100°C/obr. 1.
5
Przelać do miseczki. Zupę ryżową z żółtkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Dodaj komentarz