Lunchbox z soczewicą i warzywami Lunchbox z soczewicą i warzywami

Lunchbox z soczewicą i warzywami

Tak przygotowane warzywa z soczewicą smakują znakomicie jako lunch w pracy, szkole czy uczelni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 150 g brązowej lub zielonej soczewicy z puszki - waga po odsączeniu)
  • 2 garście czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  • 1
    Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy jej końce, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości około pól centymetra.
  • 2
    Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidorki przekrawamy na pół.
  • 3
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 3 minuty. Dokładamy cukinię i czosnek. Smażymy dalej na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aż cukinia będzie miękka.
  • 4
    Dodajemy pomidorki, oprószamy bazylią i przesmażamy przez minutę.
  • 5
    Dokładamy soczewicę i polewamy octem balsamicznym, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez 1-2 minuty.
  • 6
    Po ostudzeniu układamy danie w pojemniku, dekorujemy oliwkami, kukurydzą oraz posypujemy szczypiorkiem.
  • 7
    Możemy jeść na ciepło lub zimno. Danie możemy podgrzewać np. w mikrofali.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Lunchbox Śniadanie do pracySoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis