Karkówka z grilla w pikantnej marynacie i ananasem
Jeśli nie mieliście okazji spróbować karkówki z grillowanym ananasem to zachęcam! Przepis jest prosty, a marynata do karkówki bardzo wyrazista, ale nie dominująca.
Średnia ocen: 0(0)
2h 30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
4 kotlety z karkówki
1 dojrzały ananas
Marynata:
ok. 50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
2 czubate łyżki mieszanki przypraw na grilla (np. Kamis)
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
1
Mięso z karkówki dokładnie rozbijam młotkiem. Nacieramy przyprawą do grilla mięso i zalewamy je olejem wymieszanym z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Pozostawiam w lodówce na parę godzin.
2
Na rozpalonym grillu rozkładam karkówkę. Grillujemy z obu stron, do momentu, aż mięso nie będzie surowe w środku.
3
Plastry obranego ananasa rozkładam na foliowych tackach i grillujemy (czas przybliżony co do mięsa). Upieczone mięso podaję z grillowanymi plastrami ananasa - pychota.
Dodaj komentarz