Biszkopt z truskawkami Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Jest to trochę inny przepis na biszkopt z truskawkami niż klasyczne receptury. Będziecie zaskoczeni, jak genialnie smakuje. W dodatku zawsze się udaje. Przepis jest mało wymagający 🙂

Średnia ocen: 0 (0)

Ja przeważnie przekładam ciasto śmietaną tylko raz, jednak czasami, na prośbę mojego męża robię to dwa razy (jak na zdjęciu), wtedy potrzebujemy dodatkowego opakowania śmietany.

Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 0,5 litra śmietany 18%
  • 2 truskawkowe galaretki
  • truskawki do wyłożenia na ciasto

Sposób przygotowania

  • 1
    Galaretki zalej wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy galaretka lekko przestygnie, wstaw je do lodówki, ale pilnuj, aby Ci za szybko nie stężały! Bo w między czasie musisz upiec biszkopt i na niego będziemy wykładać truskawki, które zalejemy dopiero co tężejącymi, na wpół płynnymi galaretkami. Galaretka nie może być całkowicie płynna ponieważ inaczej wsiąknie nam w biszkopt.
  • 2
    Zabieramy się za ciasto! Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując.
  • 3
    Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i lekko szpatułką mieszamy do idealnego połączenia się składników.
  • 4
    Masę przelewamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem, wysmarowanej masłem. Moja tortownica ma średnicę 27 cm.
  • 5
    Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 175-180 stopni C piekarniku. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka, czasami około 40 minut, a czasami dłużej.
  • 6
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika gorące ciasto. Opinamy odrazu brzeg gorącej formy. Przepoławiamy biszkopta poziomo na dwie części. Zdejmujemy górę ciasta, dół zostaje na blasze - przypinamy brzegi tortownicy z powrotem.
  • 7
    Na gorące miasto wykładamy śmietanę 18% (tak, tak, bez cukru - uwierzcie będzie pysznie), rozsmarowujemy ją równo i nakładamy odciętą górną warstwę ciasta i lekko dociskamy.
  • 8
    Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto wykładamy truskawki - jednak obok drugiej.Tak, aby cały wierzch ciasta był nimi zapełniony. Zalewamy tężejącymi galaretkami i chowamy ciasto do lodówki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Dla dzieciTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis