Warto przygotować więcej kleiku na zapas, wówczas gorącą masę wystarczy przelać do słoików i od razu zakręcić. Po wystygnięciu słoika przechowywać w lodówce.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
350 g marchewki
2 jabłka
1 kawałek imbiru około 10 g
esencja waniliowa (kilka kropelek)
1-2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców jagodowych
Sposób przygotowania
1
Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
2
Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.
3
Nastawić 200 ml wody, dodać marchewkę, imbir i esencję waniliową. Gotować pod przykryciem przez około 10 min.
4
Następnie dodać pokrojone jabłka i gotować do czasu, aż będą miękkie.
5
Zblendować wszystko na gładką masę. Przed podaniem do gorącej masy dodać masło orzechowe.
Dodaj komentarz