Przepyszna zapiekanka z jabłkami, amarantusem i twarogiem. Doskonała alternatywa dla zapiekanki z ryżem i jabłkami. Karmelizowane w brązowym cukrze jabłka nadają słodko-kwaśnego posmaku, który komponuje się wspaniale z amarantusem.
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
3 kwaśne jabłka
200 g amarantusa
500 ml soku jabłkowego
300 g chudego twarogu
2 jajka
90 g cukru brązowego
1 laska wanilii
2 łyżki masła
30 g orzechów laskowych (opcjonalnie)
Dodatkowo:
odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C
2
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyciągnij z niej nasionka. Do garnka wlej sok jabłkowy i dodaj do niego ziarenka wanilii wraz z rozkrojoną laską. Zagotuj.
3
Dodaj amarantus i ponownie gotuj, aż amarantus spęcznieje. Gotujemy na małym ogniu, pod przykrycie, około 40 min. Co jakiś czas mieszaj.
4
Po ugotowaniu odsączamy amarantus na sitku, wyciągamy laskę wanilii i studzimy.
5
W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy pokrojone jabłka na dwie kupki. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy.
6
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij mikserem z pozostałym cukrem na puszystą, gęstą masę. Wymieszaj za pomocą łyżki z rozdrobnionym twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.
7
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż na dnie połowę jabłek. Następnie rozsmaruj na nich połowę jajecznej masy. Ponownie wyłóż kolejną porcję jabłek i przykryj pozostałą masą. Wierzch możemy posypać posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Dodaj komentarz