Przepis na bardzo aromatyczny bigos w wersji dietetycznej z dodatkiem kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić bigos krok po kroku.
Średnia ocen: 5(4)
Z podanych składników wyjdą 2 duże porcje pysznego fit bigosu.
50min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
300 gram kapusty kwaszonej
200 g kurczaka wędzonego
100 g przecier pomidorowego
1 cebula
100 g piersi z kurczaka
garść grzybów suszonych
2 suszone śliwki, bez pestek (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
1
Grzyby namocz w ciepłej wodzie (grzyby najlepiej namoczyć wcześniej, gdyż powinny się moczyć minimum 2h)
2
Kapustę odcedź, posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj tyle wody, żeby przykryła kapustę. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem około 20 min, aż kapusta zmięknie. Pilnuj, aby kapusta się nie przypaliła - często mieszaj.
3
Świeże mięso z kurczaka pokrój w kosteczkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż z posiekaną cebulką i czosnkiem.
4
Gdy mięso będzie usmażone dodaj pokrojone i odsączone grzyby, pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka oraz pokrojone w kostkę śliwki.
5
Do miękkiej kapusty dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i dodaj podsmażone mięso z grzybami i śliwka. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 - 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem.
4 komentarze
FitGosia28 listopada 2019 (20:11)
Wyglada apetycznie ten bigosik
sylwia3 grudnia 2019 (11:25)
szukalam fig bigosu i probowalam zrobic kilka lecz przepisy byly jakies takie zagmatwane. ten mi sie podobal bo jest prosty i szybki. zrobilam i super wyszedl, smaczny i lekki i nie mialam wzdec
4 komentarze
Wyglada apetycznie ten bigosik
szukalam fig bigosu i probowalam zrobic kilka lecz przepisy byly jakies takie zagmatwane. ten mi sie podobal bo jest prosty i szybki. zrobilam i super wyszedl, smaczny i lekki i nie mialam wzdec
Nie dość ze lekkie to jeszcze zdrowe. Super!
Mega fit bigos