Sałatka z sosem majonezowo-jogurtowym Sałatka z sosem majonezowo-jogurtowym

Sałatka z sosem majonezowo-jogurtowym

Lekka wiosenna sałatka z sosem na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Wysatarczy umyć i pokroić warzywa, które na koniec polewamy sosem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

8min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 10 jajek przepiórczych lub 4 kurze
  • 2 główki rzymskiej sałaty baby
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 200 ml jogurty naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • kiełki rzeżuchy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka ugotuj na twardo.
  • 2
    Sałatę umyj, wysusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • 3
    Rzodkiewki pokrój w mniejsze plasterki. Ogórka pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry - najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
  • 4
    Cebulę pokrój w półksiężyce. Jajka obierz i przekrój na pół
  • 5
    Przygotuj sos: energicznie wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw go pieprzem i solą.
  • 6
    Sałatę, jajka i warzywa przełóż do ładnej miski i polej je sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki Sosy i pasty HashimotoJajkaJogurtOgórki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis