Babka migdałowa z polewą z białej czekolady Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Przepyszna babka, rozpływa się w ustach. Jest to babka, która skradła serca całej rodziny. Polewa ma cudownie aksamitną konsystencję, dzięki czemu jest piękną dekoracją.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Babka:
  • 130 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów bez skórek
  • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
  • Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Babka:
  • 1
    Przygotować małą formę na babkę o pojemności ok. 1,5 litra, wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopnic C.
  • 2
    Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Miseczkę zawiesić na garnku z małą ilością gotującej się wody i mieszać składniki, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę.
  • 3
    Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Miseczkę ściągamy z garnka i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać dokładnie łyżką.
  • 4
    Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z masą czekoladową, na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy.
  • 5
    Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  • 6
    Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika, gdy ostygnie wyciągamy ją z formy.
  • Polewa:
  • 1
    Do miseczki włóż połamaną czekoladę, wlej śmietankę, likier bądź sok oraz skórkę z pomarańcza.
  • 2
    Miseczkę ustaw na garnku z lekko gotującą się wodą i mieszaj, aż czekolada się idealnie rozpuści i połączy z resztą składników.
  • 3
    Ściągamy miseczkę z garnka i czekamy, aż polewa ostygnie i lekko zgęstnieje (około 1h). Gęstniejącą polewą dekorujemy babkę i obsypujemy ją płatkami migdałów.

1 komentarz

Amelia 2 kwietnia 2019 (13:40)

ale bym to zjadla …

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CzekoladaWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis