Prosty przepis na domowe owsiane ciasteczka bez dodatku cukru. Wystarczy wymieszać składniki i idealny, zdrowy deser gotowy! Są chrupiące i pachnące czekoladą.
Średnia ocen: 0(0)
15min
Czas przygotowania
kilka ciasteczek
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórek kokosowych
100 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
110 g miękkiego masła
100 g erytolu lub ksylitolu
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
Sposób przygotowania
1
Masło utrzyj z erytolem bądź ksylitolem. Możesz posłużyć się mikserem. Dodaj jajko i ponownie zmiksuj.
2
W drugiej misce wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól, cynamon, sodę.
3
Dodaj suche składniki do masła z jajkiem. Wymieszaj.
4
Dodaj płatki owsiane, posiekaną czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj.
5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane w dłoni ciasteczka.
6
Piecz przez około 10 minut, po wyjęciu ciastka powinny być miękkie, po ostygnięciu stwardnieją.
Dodaj komentarz