Wegańska zupa krem z batatów Wegańska zupa krem z batatów

Wegańska zupa krem z batatów

Gęsty i sycący krem z batatów i orzechów to propozycja ciepłej przystawki lub smacznej zupy. Jeśli wolisz zupy bardziej płynne, dodaj po prostu więcej bulionu. Konsystencję zupy możemy dowolnie regulować, w zależności od naszych upodobań.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 bataty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 120 gram cebuli (3 małe cebule)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli)
  • oliwa z oliwek
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Podrzej bulion tak aby był gorący, ale się nie zagotował.
  • 2
    Do większego garnka wrzuć obrane i pokrojone w kosteczkę bataty, pokrojone suszone pomidory i podsmażoną cebulkę, zalej wszystko gorącym bulionem, gotuj około 15 minut, do momentu aż bataty zmiękną.
  • 3
    Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę czarnuszki. Gotuj jeszcze przez chwilę, około 5 min.
  • 4
    Odstaw zupę, aby chwilę przestygła i dodaj posiekaną natkę pietruszki i orzechy, zblenduj wszystko na gładki krem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BatatyBez laktozyFitObiadOrzechyWegańskieZupa krem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis