Pieczone warzywa z kozim serem Pieczone warzywa z kozim serem

Pieczone warzywa z kozim serem

Jedna z moich ulubionych przystawek z kozim serem. Oryginalna w smaku i efektowna w podaniu. Doskonała propozycja na również na kolację.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 główka kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5 szalotek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 talarki koziego sera
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 15 gram świeżych liści bazylii
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj i oczyść bakłażana, cukinię, koper włoski i potnij je kawałki. Papryki pokrój na ćwiartki (oczywiście oczyść z pestek). Obierz i przepołów szalotki.
  • 2
    Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Rękoma wymieszaj warzywa wcierając w nie oliwę i przyprawy. Piecz przez około 15 minut, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Wymieszaj kiedy minie połowa przewidzianego do pieczenia czasu.
  • 3
    Następnie rozłóż na warzywach talarki koziego sera. Piecz przez kolejne 5 minut, aż ser odrobinę się roztopi.
  • 4
    W tym czasie przygotujemy olej z bazylią. Bazylię porwij na mniejsze kawałki, umieść ją wraz z oliwą i sokiem z cytryny w mikserze i zblenduj na gładką masę. Nie przejmuj się jeśli pozostaną większe kawałki listków bazylii.
  • 5
    Upieczone warzywa, wraz z serem przekładamy na talerze, skrop olejem z bazylią i podawaj na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski HashimotoKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis