Zielone szpinakowe kopytka to nic innego jak urozmaicone w smaku i wyglądzie domowe, tradycyjne kopytka. Są znakomite w smaku i lżejsze niż te tradycyjne. Polecam szczególnie dzieciom!
Średnia ocen: 5(1)
20min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
500 gramów ugotowanych ziemniaków
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
1 jajko
garść świeżego szpinaku typu baby
pół płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
Praska do ziemniaków
Blender kielichowy
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź wodę, garnek z ziemniakami odstaw z powrotem na palnik na kilka sekund (wówczas reszta wody z ziemniaków odparuje). Ostudź ziemniaki. Chyba, że zostały Ci ziemniaki z dnia poprzedniego z obiadu (uwaga: bez żadnych dodatków typu masło) możesz je wykorzystać, zamiast gotować nowych. Gdy ziemniaki już ostygną przepuść je przez praskę.
2
Przy użyciu blendera zmiksuj umyty szpinak, z jajkiem.
3
Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodaj skrobię ziemniaczaną, pół szklanki mąki pszennej oraz koktajl ze szpinaku i jajka. Dopraw solą.
4
Całość ręcznie wymieszaj (wyrabiaj), aż uzyskasz konsystencję gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto, przekładamy na stolnicę delikatnie obsypaną mąką i dzielimy je na kilka mniejszych części. Formujemy z nich podłużne wałki – mniej więcej o średnicy 2 cm. Ręką delikatnie je spłaszczamy, obsypujemy mąką i kroimy ostrym nożem lekko na skos.
5
W większym garnku zagotuj wodę (powinno jej być więcej niż połowa wysokości garnka). Gdy woda zacznie wrzeć dodaj do niej łyżeczkę soli. Na gotujący się wrzątek kładź delikatnie po kilka kopytek. Rób to ostrożnie, np. za pomocą cedzaka. Kopytka należą do delikatnych dań i tak się z nimi właśnie trzeba obchodzić. Dbaj o to, aby kopytka się nie przykleiły do dna. Gotuj je na niewielkim ogniu, aż wypłynął na wierzch, po tym czasie poczekaj jeszcze z 2-3 minuty i wyjmij je z wody przy pomocy cedzaka. W ten sam sposób ugotuj wszystkie kopytka.
1 komentarz
Śmiesznie wyglądają