Bajgle Bajgle

Bajgle

Przepis na domowe bajgle, które są puszyste i pyszne. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne i raczej nikomu nie powinno sprawić trudności.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10 sztuk

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 650 g mąki pszennej typ 480 lub 550
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 100 g letniego mleka
  • 220 g letniej wody
  • Ponadto:
  • 2 łyżki pekmezu
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • ok. 1,5 szklanki sezamu do obtoczenia bajgli

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem, solą jajkiem, olejem, mlekiem i wodą. Zagnieć ciasto (powinno być gęste, ale jednocześnie pozostać elastyczne).
  • 2
    Wysmaruj większą miskę odrobiną oleju i przełóż do niej ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość (około 1-2 godziny).
  • 3
    Podpraż na beztłuszczowej patelni sezam (uważaj aby go nie przypalić). Po uprażeniu przesyp go do głębokiego talerza.
  • 4
    Gdy ciasto wyrosło, podziel je na 10 równych części. Z każdej z nich uformuj wałki o długości około 60 cm. Wałek należy złożyć na pół i skręcać jak na zdjęciu poniżej. Następnie odłoż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj lnianym ręczniczkiem, odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 5
    Pekmez wymieszaj z wodą. Wyrośnięte bajgle delikatnie zaburzaj w zalewie, a następnie obtocz z każdej strony podprażonym sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 25 minut lub do zezłocenia. Upieczone bajgle należy wystudzić na kratce.

2 komentarze

monika 21 marca 2019 (10:20)

w szczecinie na starym nowym mieście są przepyszna bajgle! 🙂

awzan 7 grudnia 2020 (19:08)

Pekmez wymieszaj z wodą. Wyrośnięte bajgle delikatnie zaburzaj w zalewie, a następnie obtocz z każdej strony podprażonym sezamem.—Po jakiemu to?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis