Jest to tradycyjny przepis na potrawkę z kurczaka, możemy go oczywiście zmodyfikować pod swoje upodobania smakowe i dodać do sosu takie przyprawy jak lubimy, wówczas nadamy daniu ciekawy, orientalny smak.
Średnia ocen: 4.5(4)
25min
Czas przygotowania
3 porcje
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
500 g piersi z kurczaka
200 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 szklanka bulionu drobiowego
125 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
natka pietruszki lub koperek
Do smaku:
sól
pieprz
słodka papryka
Do podania:
ugotowane ziemniaki, kasza lub ryż
Sposób przygotowania
1
Mięso pokroić na nieduże kawałki (na 1 kęs). Przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką.
2
Następnie mięso podsmażyć krótko na maśle, po 2 min z każdej strony. Użyj większej patelni.
3
Po tym czasie dodaj do kurczaka gorący bulion. Zagotuj.
4
Mrożoną marchewkę z groszkiem przelej wrzącą wodą by nie była zmrożona. Dodaj ją do kurczaka i bulionu. Gotuj na większym ogniu bez przykrycia przez około 8 - 10 minut, co jakiś czas mieszając.
5
W osobnym naczyniu rozrób dobrze mąki ze śmietanką i przelej ją na patelnię do kurczaka i marchewki z groszkiem (cały czas mieszaj, aby nie pojawiły się grudki). Gotuj wszystko razem jeszcze około 2 minuty, tak aby sos zgęstniał. Jeśli trzeba to dopraw jeszcze według uznania solą, pieprzem i słodką papryką.
6
Danie podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą posypując wierzch natką pietruszki bądź koperkiem.
4 komentarze
SylwiaM15 marca 2019 (09:39)
Moja córka to niejadek, ale ten obiad jej ewidentnie zasmakował. Dziękuję za przepis!
Renata25 kwietnia 2022 (12:32)
Ile tego bulionu? W składnikach nie jest wymieniony. Pozdrawiam
4 komentarze
Moja córka to niejadek, ale ten obiad jej ewidentnie zasmakował. Dziękuję za przepis!
Ile tego bulionu? W składnikach nie jest wymieniony. Pozdrawiam
Pyszne danie na obiad. Idealne po rosole.
Ja lubię z kluskami śląskimi.