Zupa krem z groszku bardzo często gości na naszym stole. Robi się ją bardzo szybko, jest smaczna i pięknie się prezentuje. Możemy podawać krem z bagietką lub z groszkiem ptysiowym.
Cebulę obrać i posiekać w rozdrabniaczu. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2
W garnku roztopić 2 łyżki masła, podgrzać w nim czosnek oraz cebulę. Kiedy się zarumienią należy dodać mrożoną mieszankę warzyw i smażyć tak długo, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie zalewamy gorącym bulionem.
3
Gotujemy około 2 min i dodajemy groszek. W tym czasie siekamy pietruszkę, tymianek i koperek, dodajemy do zupy. Zimne mleko miksujemy z mąką i śmietanką, tak by nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Do gotującej się zupy dodajemy mleko z mąką i kremówką, cały czas mieszając łyżką. Po chwili ściągamy zupę z palnika i miksujemy za pomocą blendera na krem.
Dodaj komentarz