Pyszne, delikatne babeczki z kokosowym, puszystym kremem. Jest to szybki i prosty w przygotowaniu deser, który bardzo często piekę, głównie ze względu na łatwość przygotowania i obłędny smak.
Średnia ocen: 0(0)
35min
Czas przygotowania
12
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Babeczki:
500 g mąki pszennej (może być również gryczana)
3 jabłka
2 jajka
3 łyżki masła
300 ml mleka
1 szklanka rodzynek
100 g cukru kokosowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
Krem:
1 puszka mleczka kokosowego (zimne)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
1
Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
2
W większej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, jabłka i przyprawę do pierników.
3
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę a żółtka utrzyj z cukrem kokosowym. Dodaj żółtka do miski z mąką i wymieszaj. Teraz delikatnie dodawaj ubite białka, rób to łyżką mieszają tylko do połączenia się składników, tak aby ciasto było puszyste.
4
Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 25 minut (lub do suchego patyczka) w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krem:
1
Przełóż łyżką do miski białą część mleczka kokosowego (bez wody) i ubij je na pianę z cukrem pudrem.
2
Krem przełóż na upieczone i ostudzone babeczki. Obsyp je wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz