Sos do spaghetti napoli Sos do spaghetti napoli

Sos do spaghetti napoli

Proste danie, zrobione w kilka chwil z wykorzystaniem cebuli, parmezanu i w sezonie zimowym z pomidorów z puszki, gdyż o tej porze roku nieco trudniej o słodkie i dojrzałe pomidory. Latem proponuję jednak zrobić sos ze świeżych warzyw. Ma on wtedy zupełnie inny smak i konsystencję niż sos zimowy. Dlatego zachęcam, aby Spaghetti Napoli robić jak najczęściej w sezonie pomidorowym.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • makaron spaghetti,
  • 600 g pomidorów z puszki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • parmezan
  • Przyprawy:
  • oregano
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Obierz, posiekaj i podsmaż na maśle cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki (bez gniazd nasiennych) i przyprawy. Duś około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 3
    Podawaj z sosem i startym parmezanem.

1 komentarz

Eryk 8 marca 2019 (21:06)

Dla mnie sosa napoli w sphagetti to mistrzostwo świata!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty MakaronObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis