Sos do spaghetti bolognese Sos do spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest pyszne, delikatne, a zarazem wyraziste w smaku. Najważniejszy jest sos, a przygotowanie domowego sosu do spaghetti jest bardzo proste i w cale nie zajmuje dużo czasu. Koniecznie musicie spróbować – ten przepis jest gwarancją dobrego obiadu!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • ok. 500 g mięsa wołowego (mielone)
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • świeże oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 garście świeżo startego parmezanu
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Na rozgrzaną patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kosteczkę cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. W trakcie smażenia dodajemy sól, pieprz, suszoną bazylię i tymianek.
  • 2
    Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone na drobną kosteczkę (bez gniazd nasiennych). Doprawiamy cukrem i jeśli trzeba to dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dolewamy przecier pomidorowy.
  • 3
    Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory odparują - samemu należy zdecydować, jak mocno sos ma odparować, czy ma być bardziej płynny, czy mocno zredukowany, gęsty sos.
  • 4
    Tak przygotowany sos bolognese podajemy z makaronem (ugotowanym al dente), świeżo startym parmezanem i świeżymi listkami oregano.

2 komentarze

Romek 29 listopada 2019 (17:01)

Bardzo smaczny sos! Szybki i łatwy.

Sisi 22 września 2020 (19:54)

Polecam wyszedł naprawdę smaczny sosik

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Sosy i pasty CebulaKolacjaMakaronObiadPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis