Sałatka ze szpinakiem, burakami i granatem Sałatka ze szpinakiem, burakami i granatem

Sałatka ze szpinakiem, burakami i granatem

Przepis jest super łatwy, w dodatku sałatka może spokojnie przez kilka dni stać w lodówce. Dzięki temu, gdy zrobisz jej więcej możesz zabrać ją spokojnie na drugi dzień do pracy.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis i zdjęcie pochodzi z aseasyasapplepie.com

Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 buraki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 75 gram orzechów pekan
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 150 gram szpinaku typu baby
  • 1 granat
  • 1 grejpfrut
  • 100 gramów pokruszonego sera gorgonzola
  • Vinegrette:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańcza
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Obrane i pokrojone w kostkę buraki wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj aż zmiękną.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. Wymieszaj w misce pekany z syropem klonowym, solą i pieprzem cayenne. Rozłóż je na przygotowanej blasze i wstaw do piekarnika na 10 -12 minut, aż się uprażą. Po ostygnięciu syrop powinien zestalić się na orzechach.
  • 3
    Przygotuj vinegrett: Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki i odstaw.
  • 4
    W dużej misce wymieszaj szpinak z burakiem, obranym i pokrojonym w kostkę grejpfrutem i orzechami. Pokrusz na wierzch ser gorgonzola i posyp pestkami granatu i skrop sałatkę sosem vinegrette. Gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki BurakiGranatSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis