Pieczone falafel w tortilli Pieczone falafel w tortilli

Pieczone falafel w tortilli

Zawsze myślałam, że pieczenie falafeli jest czasochłonne i skomplikowane. Okazuje się, że nie mogłam się bardziej mylić!

Średnia ocen: 4.73 (10)

Zdjęcia i przepis pochodzą z bloga Two Spoons

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Czas całkowity: 2h
Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Falafel:
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki świeżej pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 duża puszka (400 g) ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • Sos:
  • 1/2 szklanki tahini
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłej wody
  • Tortille:
  • 6 tortilli
  • 4 duże garście mixu sałat
  • 200g czerwonej kapusty, cienko pokrojone
  • 1/2 ogórka, pokrój w cienkie plasterki
  • 2 awokado, pokrój w plastry

Sposób przygotowania

  • 1
    Zmiksuj płatki owiane na mąkę. Dodaj pietruszkę, czosnek i cebulę i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj ciecierzycę, 2 łyżki pasty tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, kminek, kolendrę, kardamon, sól morską, pieprz i pieprz cayenne. Miksuj do połączenia się składników, nie przejmuj się grudkowatą konsystencją.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i z naszej masy formuj małe kulki. Każdą posmaruj odrobiną oliwy z oliwek i umieść w piekarniku. Piecz przez około 15-20 min lub do złotego koloru.
  • 3
    Aby przygotować sos należy: pastę tahini, sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól połączyć ze sobą. Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę.
  • 4
    Gdy nasze falafel są już gotowe, odstaw je do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa i ułóż je na tortillach, polej sosem i do każdej tortilli dodaj po 2-3 falafele.

10 komentarzy

Aneta 15 marca 2019 (09:26)

ale pychota

Paweł 15 marca 2019 (13:07)

polecam ten przepis

ania 18 marca 2019 (08:25)

Puszne!

emilia 20 marca 2019 (09:30)

wczoraj zrobilam na obiad obledne danie

Małgorzata 29 marca 2019 (10:06)

dziękuję

Kasia 8 kwietnia 2019 (08:02)

od wczoraj zdecydowanie juz nigdy nie bede robila tego dnia z gotowej tortillii kupionej w sklepie. tysiac razy smaczniejsza jest zrobiona samodzielnie z tego przepisu.

Karolina 10 kwietnia 2019 (07:44)

i mam pomysl na dzisiaj na obiad 🙂

michau 4 września 2019 (11:38)

sprawdzony przepis! P:O:L:E:C:A:M

Ela 14 listopada 2019 (23:22)

Wyglada dobrze

Patryk 17 listopada 2019 (19:40)

Bardzo dobre danie na kolacje 🙂 właśnie zrobiliśmy dla całej rodzinki.pl 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Bez cukruFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis