Ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe bez cukru

Ciasto marchewkowe bez cukru

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto marchewkowe.

Średnia ocen: 4 (3)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej (jeśli nie masz, może być pszenna)
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Skórka starta z małej cytryny
  • Szczypta soli himalajskiej
  • krem
  • 125 g naturalnego serka śmietankowego
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki pudru z ksylitolu
  • garść orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania

  • 1
    Dno blachy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a brzegi natłuszczamy cienką warstwą oleju.
  • 2
    W misce ubijamy mikserem na najwyższych obrotach jajka z ksylitolem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz olej.
  • 3
    Dodajemy startą marchewkę, jogurt naturalny i startą skórkę z cytryny. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
  • 4
    W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy do miski z poprzednimi składnikami. Miksujemy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
  • 5
    Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół).
  • 6
    W tym czasie przygotowujemy krem: wszystkie składniki tj.: serek śmietankowy, małso oraz puder z ksylitolu miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 7
    Ciasto po upieczeniu musi ostygnąć, następnie przekrawamy je na pół i przekładamy połową kremu. Drugą połowę kremu wyłóż na wierz ciasta i udekoruj je orzechami. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około 1h.

3 komentarze

Marlena 2 kwietnia 2019 (10:26)

Wśród wszyskich przepisów jakie przetestowałam na ciasto z marchewki to ten jest dla mnie najlepszy ze wzgledu na smak, prostote wykonania. Dołączenie do przepisu orzechów to też genialny pomysł.

Patrycja 22 października 2021 (16:25)

Rewelacja ! Poszukuję słodyczy fit i z ręką na sercu muszę przyznać że jest bardzo smaczne i smaku nie różni się od zwykłego marchewkowego 😉 ! Piekę już drugi raz 😉

Marta 15 kwietnia 2022 (19:59)

Zamiast ciasta, placek. Albo za mało jajek w przepisie albo za duża średnica ranta. Już po dodaniu marchewki do masy jajecznej zaczęła wychodzić papka.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez cukruFitMarchewkaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis