Piernikowe laski bożonarodzeniowe Piernikowe laski bożonarodzeniowe

Piernikowe laski bożonarodzeniowe

Świąteczne, piernikowe laski bożonarodzeniowy to nietypowy przysmak, który najlepiej smakuje z kubkiem gorącej czekolady.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4-6 osób

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 1 szklanka mąki tortowej (140 g)
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego (500 ml)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo
  • rękaw cukierniczy
  • stolnica, lub mata silikonowa
  • głęboka patelnia
  • garnek
  • rózga kuchenna

Sposób przygotowania

  • 1
    Wodę wraz z solą doprowadź do wrzenia i dodaj mąkę.
  • 2
    Wymieszaj energicznie rózgą kuchenną, aż składniki się połączą (ciasto nie powinno być grudkowate, tylko bardzo plastyczne, miękkie i lepkie, należy je mieszać około 5 min lub do uzyskania gładkości).
  • 3
    Następnie poczekaj, aż ciasto odrobinę przestygnie, tak aby się nie poparzyć. Gdy będzie już ciepłe, a nie gorące umieść je w rękawie cukierniczym, zakończonym końcówką z gwiazdką.
  • 4
    Na stolnicy oprószoną mąką lub, macie silikonowej formuj świąteczne laski. Wielkości około 7 cm. Na dużym płaskim talerzy wymieszaj przyprawę do piernika z cukrem.
  • 5
    W głębokiej patelni rozgrzej mocno olej. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący, wrzucaj pojedynczo laski. Smaż je do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • 6
    Przekładaj usmażone laski na ręcznikowym papierze, aby pozbyć się nadmiary cukru, następnie obtaczaj każdą laskę w mieszance cukru i przyprawy piernikowej.
  • 7
    Podawaj z filiżanką gorącej czekolady.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis