Pieczony kurczak w białym winie Pieczony kurczak w białym winie

Pieczony kurczak w białym winie

Tę potrawę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj zioła z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprze.
  • 2
    Obtocz dokładnie kawałki kurczaka w mieszance ziół.
  • 3
    Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż kurczaka przez około 2 min z każdej ze stron, tak aby był złotobrązowy. Przełóż go na blachę do pieczenia.
  • 4
    Do oliwy która pozostała na patelni dodaj wino i zagotuj, mieszając. Gotuj przez 3 min, następnie polej winem kurczaka.
  • 5
    Piecz mięso w piekarniku około 40 min aż będzie wypieczone i miękkie. Podawaj je od razu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ImprezaKurczakObiadObiad z kurczakiemWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis