Bardzo aromatyczny i błyskawiczny obiad, który znika w chwilę.
Udka umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Wysmarować łyżką oliwy i listkami rozmarynu. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w dużej formie lub blaszce do pieczenia, w razie potrzeby użyć 2 naczyń.
Obrać ziemniaki i pokroić na kawałki. Obraną dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić je solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i kilka listków rozmarynu, wszystko natrzeć i wymieszać, ułożyć obok udek w naczyniu. Skórkę kurczaka doprawić jeszcze solą i pieprzem, na wierzchu położyć łyżeczkę masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut.
9 komentarzy
Pierwszy raz robiłam kurczaka z curry. To jest pierwszy przepis jaki przetestowałam i raczej nie będę szukała kolejnego bo ten wyszedł wyśmienicie. Dziękuje
dobry przepis, udalo sie za pierwszym podejsciem
nie znalazlam lepszego przepisu, sprawdzony i zawsze dobry
kocham polaczenie smaku curry i miesa z kurczaka a dynia jest tu wyjatkowym dopelnieniem tego przepisu
wyszedl smaczny, osobiscie lubie gdy jest wiecej curry dlatego zamiast 5 dalam 7 lyzeczek
Zamiast dyni dodałam bataty i wyszło na prawdę przepysznie!
Dziękuję za przepis! Znakomite danie. Zrobiłam na niedzielny obiad i zniknęło błyskawicznie ze stołu. Już mam zamówienie od rodzinki, że w następną niedziele chcą powtórkę.
pyszne
wlasnie to zjadlem i bylo prze py szne !