Placuszki można łatwo zabrać na wynos w pojemniku np. jako lunch do pracy.
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła woda. Zetrzeć ziemniaki i cebulę.
Kroimy paprykę w kosteczkę i w dużej misce łączymy ze sobą: cukienie, ziemniaki, cebulę, paprykę, jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Bardzo polecam pieprz cytrynowy, który daje niesamowity aromat. Jeśli jednak akurat go nie posiadacie, może być zwykły.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Formujemy placki na blaszce i zapiekamy przez około 45-50 minut. Ja w połowie czasu przewracam je na drugą stronę, pomagam sobie podważając placuszki nożem, ponieważ mogą przywrzeć delikatnie do papieru.
1 komentarz
Dziś zaserwowałam rodzince na obiad te placuszki! Nie piekłam ich jednak w piekarniku tylko szybko smażyłam na patelni, tak jak zwykłe placki ziemniaczane. Wyszły genialnie. Mąż tak zachwalał i tak się nim zajadał, że nie nadążałam ich smażyć.