W tym przepisie wykorzystuje tylko połowę grejpfruta.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - opcja grill
Ostrym nożem delikatnie przejedź między miąższem, a skórką grejpfruta, następnie delikatnie przytnij miąższ (bez przecięcia skórki) na krzyż - ma to na celu ułatwić nam spożywanie grejpfruta.
Umieść grejpfruta na blaszce do pieczenia - rozcięciem do góry. Miód wymieszaj z odrobiną cynamonu i rozsmaruj na grejpfrucie.
Zapiekaj przez około 5 minut, do momentu gdy miód zacznie się karmelizować.
Wyciągnij grejpfruta i od razu posyp go wiórkami kokosowymi. Niech grejpfrut chwilę przestygnie, wystarczy dosłownie 1 minuta, ale koniecznie zjedz gdy będzie jeszcze ciepły.
9 komentarzy
Ten karmelizowany grejpfrut jest przepyszny. Wolę bez wiórków ale to już kwestia gustu i smaku. 5 gwiazdek!
Prosty i dobry przepis. Trafia do ulubionych.
Sprawdzony przepis polecam
Smakował dobrze
Dziś przetestowany. Super smak i wiórki pasują tu idealnie.
pyszne
dla mnie bez kokosa lepsze
Spoko
mniami
pierwszy raz coś karmelizuję. Pamiętam z dzieciństwa jak robił mój tata na patelni krówki karmelizowane tez byly pyszne