Szare kluchy z boczkiem i białym serem. Szare kluchy z boczkiem i białym serem.

Szare kluchy z boczkiem i białym serem.

Szare kluchy z boczkiem i białym serem.
Polecają się na obiad

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Około 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • Około szklanka mąki
  • Sól
  • 150g boczku wędzonego
  • Cebula
  • Kwałek tłustego kwaśnego twarogu

Sposób przygotowania

  • 1

    Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • 2

    Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie sok z góry a skrobię która została na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków.

  • 3

    Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą.

  • 4

    W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli. Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.

  • 5

    Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

  • 6

    Podajemy od razu po ugotowaniu. Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć.

  • 7

    Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO

2 komentarze

Justyna 24 września 2018 (14:44)

Uwielbiam, smak dzieciństwa 🙂 Moja babcia takie robiła. Mimo tego, że nie lubię gotować to chyba skorzystam z przepisu i przygotuję te danie 🙂

cutex1410@wp.pl 18 grudnia 2021 (06:26)

Dam wam kilka rad ,które przyspieszą prace i stanie sie to bardzo proste /ziemniaki zmiksujcie w blenderze kielichowym ,dodajcie maki żytniej nie pszennej ,jajko wszystko w blenderze wtedy kluchy są ciemniejsze ,i macie do mycia tylko blender ,to szybkie i proste wykonanie ,no reszta to na patelni ,czyli boczek i cebula smacznego

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis