Szare kluchy z boczkiem i białym serem.
Polecają się na obiad
Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie sok z góry a skrobię która została na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków.
Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą.
W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli. Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu po ugotowaniu. Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć.
Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO
2 komentarze
Uwielbiam, smak dzieciństwa
Moja babcia takie robiła. Mimo tego, że nie lubię gotować to chyba skorzystam z przepisu i przygotuję te danie 
Dam wam kilka rad ,które przyspieszą prace i stanie sie to bardzo proste /ziemniaki zmiksujcie w blenderze kielichowym ,dodajcie maki żytniej nie pszennej ,jajko wszystko w blenderze wtedy kluchy są ciemniejsze ,i macie do mycia tylko blender ,to szybkie i proste wykonanie ,no reszta to na patelni ,czyli boczek i cebula smacznego