To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły.
Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu by zebrać jakieś pożywienie gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił on właśnie taką zapiekankę.
Potrawa trochę przypomina inne ziemniaczane specjały z różnych regionów kraju takie jak babka ziemniaczana czy kiszka
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ryż ugotować i odcedzić.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków.
Następnie na tej samej patelni smażymy boczek czy co tam mamy.
Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków.
Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko doprawić według uznania solą pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku. Ja również dodałam pieprz czosnkowy.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę. Zapiekać w 180-200 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.
SMACZNEGO.
Dodaj komentarz