Burrito z mięsem mielonym Burrito z mięsem mielonym

Burrito z mięsem mielonym

Ja najczęściej podaje na ciepło z ulubionym pikantnym sosem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

dla 4 osób

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (idealnie jeśli będzie wołowe)
  • mieszanka przyprawa do burrito (ja używam firmy Kotanyi)
  • szklanka wody
  • 4 tortille
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • garść tartego sera żółtego
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1

    W wodzie wymieszaj przyprawę burritto - ja daje całą.

  • 2

    Za pomocą rąk ugniatamy mięso mielone i dodajemy wodę z przyprawą.

  • 3

    Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy mięso, podsmażamy je do momentu aż woda odparuje.

  • 4

    Pomidory kroimy w kosteczkę, cebulkę siekamy.

  • 5

    Pokrojone pomidory, cebulę, kukurydzę oraz starty ser dodajemy do mięsa mielonego i jeszcze chwilę podsmażamy.
    Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. 

  • 6

    Tortille zwilż delikatnie wodą, ja to robię za pomocą zwilżonego papieru ręcznikowego. A następnie najlepiej na rozgrzanej patelni naleśnikowej podgrzej je - będą wówczas chrupiące i cieplutkie.

  • 7
     

    Następnie farsz układamy na plackach tortilli, w małych ilościach okraszamy go śmietaną i zawijamy tortille.

  • 8
     

    Można podawać z ulubionym sosem, dipem lub bez niczego.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis