Uwielbiają je dzieci i dorośli. Placki z jabłkami to niezwykle smaczna przekąska, którą można podawać cukrem pudrem, dżemem, miodem albo syropem klonowym.
Średnia ocen: 5(2)
15min
Czas przygotowania
16 placków
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 jajka
szklanka ciepłego mleka - 250 ml
3 średnie jabłka - 450 g
1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
po pół płaskiej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
szczypta łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania
1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia lub sodą.
2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep, dodaj mleko, cukier puder, jedną łyżeczkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Następnie powoli wsypuj mąkę i cały czas mieszając (najlepiej mikserem).
3
Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki - opcjonalnie możesz też zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami.
4
Do ciasta dodaj jabłka i płatki migdałów, wszystko wymieszaj łyżką.
5
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, powoli dodaj do masy, cały czas delikatnie mieszając.
6
Rozgrzej dużą patelnię, dodaj odrobinę oleju i stołową łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.
7
Smaż około 1-2 minut z każdej strony.
8
Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
2 komentarze
Moje dzieci je uwielbiają
Udały się cudowne polecam!