Sernik nowojorski

Sernik z twarogu z wiaderka, który was zachwyci. Dodatkowo zwieńczony polewą z białej czekolady!

Ocena:

(3)
Sernik nowojorski Sernik nowojorski
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Sernik nowojorski

Składniki:

  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (może być gotowy na sernik w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy miękkie masło, ugniatamy do powstania konsystencji mokrego piasku i wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach C.

  • Masa serowa:
  • 1

    Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie wylewamy na upieczony, przestudzony spód. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę.

  • Polewa:
  • 1

    Na małym ogniu rozpuszczamy białą czekoladę (nie mieszamy, czekolada ma się sama rozpuścić). Gdy się rozpuści dodajemy śmietankę, cukier i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.

  • 2

    Polewamy sernik polewą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


3 komentarze

Sylwia

25 maja 2020 (13:41)

Zrobiłam i to było dokładnie to czego mi było trzeba 🙂

kinga

23 grudnia 2020 (21:16)

wyszedł obłędny.

Justyna

2 kwietnia 2021 (14:12)

Wyszedł pyszny 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 19 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis