Placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy trzymać się wskazówek, a z pewnością wyjdą pyszne i chrupiące.

Ocena:

(0)
Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane
Czas przygotowania
25min
Porcji z przepisu
3-4
Poziom trudności
Łatwy

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 mała biała cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
  • Dodatkowo:
  • papier ręcznikowy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Przygotuj ziemniaki i cebulę
    Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw je na około 5-10 minut, w tym czasie ziemniaki puszczą wodę. Następnie obierz i zetrzyj na tarce cebulę. Po upływie wcześniej wskazanego czasu odlej wodę z ziemniaków, przytrzymując i dociskając delikatnie je dłonią. Masa ziemniaczana powinna być mokra, ale nie może stać w niej woda.
    Placki ziemniaczane - Przepis - Ziemniaki

  • 2

    Połącz pozostałe składniki
    Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodaj: jajko, mąkę, cebulę. Dopraw wszytko solą – według uznania.
    Placki ziemniaczane - Przepis - Ziemniaki

  • 3

    Wymieszaj masę
    Za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj całą masę.
    Placki ziemniaczane - Przepis - Ziemniaki

  • 4

    Usmaż placki
    Rozgrzej patelnię. Wlej na nią olej i jak będzie gorący, za pomocą łyżki nakładaj masę na patelnię, formując cienkie placki. Placki smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony.
    Placki ziemniaczane - Przepis - Ziemniaki

  • 5

    Przełóż placki na talerz
    Gotowe placki przekładaj z patelni na talerz Możesz wyłożyć talerz papierem ręcznikowym, który będzie wchłaniał nadmiar tłuszczu z placków.
    Placki ziemniaczane - Przepis - Ziemniaki

  • 6

    Smacznego
    Placki warto zjeść od razu, gdy są gorące i chrupiące, najlepiej w towarzystwie kwaśnej śmietany.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 7 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis