Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy trzymać się wskazówek, a z pewnością wyjdą pyszne i chrupiące.
Przygotuj ziemniaki i cebulę
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw je na około 5-10 minut, w tym czasie ziemniaki puszczą wodę. Następnie obierz i zetrzyj na tarce cebulę. Po upływie wcześniej wskazanego czasu odlej wodę z ziemniaków, przytrzymując i dociskając delikatnie je dłonią. Masa ziemniaczana powinna być mokra, ale nie może stać w niej woda.
Połącz pozostałe składniki
Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodaj: jajko, mąkę, cebulę. Dopraw wszytko solą – według uznania.
Wymieszaj masę
Za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj całą masę.
Usmaż placki
Rozgrzej patelnię. Wlej na nią olej i jak będzie gorący, za pomocą łyżki nakładaj masę na patelnię, formując cienkie placki. Placki smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony.
Przełóż placki na talerz
Gotowe placki przekładaj z patelni na talerz Możesz wyłożyć talerz papierem ręcznikowym, który będzie wchłaniał nadmiar tłuszczu z placków.
Smacznego
Placki warto zjeść od razu, gdy są gorące i chrupiące, najlepiej w towarzystwie kwaśnej śmietany.
4 komentarze
Jordo
23 stycznia 2022 (15:11)
Pyszne placki uwielbiam z jogurtem.
Jarek
6 lipca 2022 (19:49)
Czy to są platki ziemniaczane wg przepisu Magdy Gessler?
Sylwia
8 lipca 2022 (13:51)
Kocham placki ziemniaczane. Najlepsze jest to, że robie je bardzo często a za każdym razem i tak sięgam do przepisu :))
Tradycja
31 lipca 2022 (21:40)
Placki ziemniaczane to najlepsze placki na świecie! 🙂