Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i łososiem to idealny i pyszny pomysł na lekki obiad. Sprawdzi się również jako pyszna kolacja.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Makaron (najlepiej tagliatelle)
  • 250 g wędzonego łososia
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  • 1

    Gotujemy makaron.

  • 2

    Na dużej głębokiej patelni, może być wok rozgrzewany oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Smażymy około 2 minut.

  • 3

    Dodajemy śmietankę i gdy się zagotuje dodajemy pokrojonego w większą kostkę lub paseczki łososia. Mieszamy wszystko i czekamy, aż ponownie wszystko nam się zagotuje.

  • 4

    Teraz dodajemy makaron - wszystko dokładnie mieszamy.

  • 5
     

    Moja wskazówka: doprawić tylko pieprzem i spróbować. Jeśli się okaże, że danie potrzebuje towarzystwa soli to wówczas dodajemy szczyptę. Ostrożność z dodatkiem soli wynika z tego, iż sam łosoś jest słony i zachodzi obawa o przesolenie dania.

  • 6

    Na koniec wszystko skrapiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ŁosośMakaronObiadRybaSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis