Ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe. Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe, które jest proste do zrobienia i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych

Ocena:

(0)
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania

1h 15min

Porcji z przepisu

9 kawałków

Poziom trudności

Łatwy


Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g startej marchewki (drobno)
  • 50 g włoskich orzechów
  • 75 g jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Polewa:
  • 150 g kremowego serka Philadelphia
  • 60 g masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • 1

    Obierz jabłko i pokrój na kosteczkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy drobno posiekaj.

  • 2

    Jajka dobrze ubij mikserem. Następnie dodaj do nich cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta.

  • 3

    Cały czas ubijając dodaj olej, wlewając go stopniowo i powoli.

  • 4

    Następnie dodajemy do masy jajecznej startą marchewkę, pokrojone w kosteczkę jabłka, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

  • 5

    Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i dobrze wymieszaj.

  • 6

    Przesyp zawartość miski do masy jajecznej i delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki.

  • 7

    Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

  • Polewa:
  • 1

    Serek ubij razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie włóż na kilka minut do lodówki.

  • 2

    Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone przekrój je poziomo na 2 części. Spód posmaruj 1/3 ilości polewy.

  • 3

    Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Udekoruj orzechami. Smacznego.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: Marek · 3 września 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis