Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe, przekładane lekim kremem. Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe, które jest proste do zrobienia i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

9 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g startej marchewki (drobno)
  • 50 g włoskich orzechów
  • 75 g jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 150 g kremowego serka Philadelphia
  • 60 g masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  • 1
    Obierz jabłko i pokrój na kosteczkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy drobno posiekaj. Pierwszy krok pokrój jabłka i orzechy Pierwszy krok pokrój jabłka i orzechy
  • 2
    Jajka dobrze ubij mikserem. Następnie dodaj do nich cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta. Drugi krok ubij jajka Drugi krok ubij jajka
  • 3
    Cały czas ubijając dodaj olej, wlewając go stopniowo i powoli. Trzeci krok dodaj olej Trzeci krok dodaj olej
  • 4
    Następnie dodajemy do masy jajecznej startą marchewkę, pokrojone w kosteczkę jabłka, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Czwarty krok dodaj marchew Czwarty krok dodaj marchew Czwarty b krok wymieszaj Czwarty b krok wymieszaj
  • 5
    Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i dobrze wymieszaj. Piąty krok przesiej mąkę Piąty krok przesiej mąkę Piąty b krok dodaj cynamon Piąty b krok dodaj cynamon
  • 6
    Przesyp zawartość miski do masy jajecznej i delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki. Szósty krok połącz masy Szósty krok połącz masy
  • 7
    Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Siódmy krok przelej ciasto do tortownicy Siódmy krok przelej ciasto do tortownicy
  • Krem:
  • 1
    Serek ubij razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie włóż na kilka minut do lodówki. Ósmy krok ubij serek Ósmy krok ubij serek
  • 2
    Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone przekrój je poziomo na 2 części. Spód posmaruj 1/3 ilości kremu. Dziewiąty krok przełóż ciasto kremem Dziewiąty krok przełóż ciasto kremem
  • 3
    Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj orzechami. Smacznego. Dziesiąty krok udekoruj ciasto Dziesiąty krok udekoruj ciasto Dziesiąty krok udekoruj ciasto Dziesiąty krok udekoruj ciasto

4 komentarze

Ania 8 grudnia 2022 (22:33)

Bardzo proste ciasto marchewkowe z z lekkim kremem 👌
Dodatek jabłka idealny!

Pawel 9 grudnia 2022 (15:46)

I ja to lubię

ulcia 21 grudnia 2022 (21:49)

najlepsze marchewkowe ciasto. Miękkie, wilgotne i pulchne.

Natalia 25 sierpnia 2023 (18:30)

Przepis wypróbowałam i muszę przyznać, że jest to najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Doskonale zrównoważone smaki, ciasto jest lekkie i wilgotne.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Dla dzieciImprezaMarchewkaMascarponeOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis