Bezy – idealne, miękkie w środku

Oto przepis na bezy miękkie w środku. Te małe mini bezy na pewno skradną serce domowników. Można je podawać również z kremem.

Ocena:

(3)
Bezy – idealne, miękkie w środku Bezy – idealne, miękkie w środku
Czas przygotowania

1h 45min

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Bezy – idealne, miękkie w środku

Składniki:

  • 5 jajek (będą potrzebne tylko białka)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków (jeśli masz zwykły, też będzie ok)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Oddziel białka od żółtek.
    Pierwszy krok oddziel białka od żółtek
    Pierwszy krok oddziel białka od żółtek

  • 2

    Na niskich obrotach zacznij ubijać białka. Stopniowo zwiększając obroty dodaj szczyptę soli.
    Drugi krok ubij białka
    Drugi krok ubij białka

  • 3

    Gdy piana z białek będzie już gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj łyżka za łyżką cukier. Cały czas ubijaj pianę, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
    Trzeci krok dodaj cukier
    Trzeci krok dodaj cukier

  • 4

    Piekarnik nastaw na temperaturę 110 stopni C (grzanie góra – dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj beziki na blachę. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz formować bezy łyżką.
    Czwarty krok uformuj beziki
    Czwarty krok uformuj beziki

  • 5

    Piecz bezy przez 1 h 30 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, jednak bezy pozostaw w wyłączonym pierniku do całkowitego wystudzenia.
    Piąty krok smacznego
    Piąty krok smacznego


3 komentarze

Kamila

29 stycznia 2022 (22:14)

Bardzo dobry przepis na bezy z 5 jaj! Dzieci były zachwycone 🙂

Ewa

6 lutego 2022 (16:51)

Smak mojego dzieciństwa 🙂 bezy, które ciągną się w środku są najlepsze! Nie to co kupione w sklepie 🙂

alicja

7 lutego 2022 (18:39)

wyszly super ciągnęły się jak krówki 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 7 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis