Oto przepis na bezy miękkie w środku. Te małe mini bezy na pewno skradną serce domowników. Można je podawać również z kremem.
Oddziel białka od żółtek.
Na niskich obrotach zacznij ubijać białka. Stopniowo zwiększając obroty dodaj szczyptę soli.
Gdy piana z białek będzie już gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj łyżka za łyżką cukier. Cały czas ubijaj pianę, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
Piekarnik nastaw na temperaturę 110 stopni C (grzanie góra – dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj beziki na blachę. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz formować bezy łyżką.
Piecz bezy przez 1 h 30 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, jednak bezy pozostaw w wyłączonym pierniku do całkowitego wystudzenia.
3 komentarze
Kamila
29 stycznia 2022 (22:14)
Bardzo dobry przepis na bezy z 5 jaj! Dzieci były zachwycone 🙂
Ewa
6 lutego 2022 (16:51)
Smak mojego dzieciństwa 🙂 bezy, które ciągną się w środku są najlepsze! Nie to co kupione w sklepie 🙂
alicja
7 lutego 2022 (18:39)
wyszly super ciągnęły się jak krówki 🙂