Ciasto z mascarpone Ciasto z mascarpone

Ciasto z mascarpone

Jeśli kochasz wilgotne, przekładane ciasta czekoladowe, to ciasto z mascarpone jest dla Ciebie idealne. Polecam ten przepis każdemu, kto lubi smak czekolady i kremowego, śmietankowego nadzienia. Jest to ostatnio ulubione ciasto moich domowników i mam nadzieję, że spodoba się również Tobie.

Średnia ocen: 5 (9)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto czekoladowe
  • 160 g cukru
  • 160 g oleju
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 6 jajek
  • 130 g cukru
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem z mascarpone
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 saszetki śmietan fix
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietanki 30 %

Sposób przygotowania

  • Ciasto czekoladowe:
  • 1
    Do niewielkiego garnka wlej olej i wodę z kranu. Dodaj 3 łyżki kakao oraz 160 gramów cukru. Całość podgrzewaj przez kilka minut cały czas mieszając. Składniki mogą, a nawet powinny się zagotować. Cukier musi się rozpuścić. Po zagotowaniu odstaw masę do całkowitego przestudzenia. Pierwszy krok połącz składniki Pierwszy krok połącz składniki
  • 2
    Gdy czekoladowa masa całkowicie ostygnie, zacznij ubijać jajka z cukrem. Wbij jajka do szklanej miski i dodaj 130 gramów cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 7-10 minut. Drugi krok ubij jajka Drugi krok ubij jajka
  • 3
    Do masy jajecznej dodaj wystudzoną masę czekoladową i delikatnie za pomocą łyżki wymieszaj obie masy. Trzeci krok wymieszaj składniki Trzeci krok wymieszaj składniki
  • 4
    Następnie dodaj 240 gramów przesianej mąki, a także łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody oczyszczonej. Delikatnie wymieszaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Czwarty krok dodaj mąkę Czwarty krok dodaj mąkę
  • 5
    Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o rozmiarach: 36x24cm. Piąty krok przelej ciasto do blaszki Piąty krok przelej ciasto do blaszki
  • 6
    Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia termoobieg, środkowa półka w piekarniku, temperatura - 175 stopni. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. Po około 50 - 55 min możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki czy ciasto jest już upieczone.
  • 7
    Ciasto po upieczeniu odstaw do przestudzenia, w tym czasie przygotuj mascarpone. Po przestudzeniu przekrój ciasto na dwa cieńsze blaty. Szósty krok przekrój ciasto na pół Szósty krok przekrój ciasto na pół
  • Krem z mascarpone:
  • 1
    Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Przekładamy je do większej szklanej miski i zacznamy ubijać mikserem. Zaczynamy od mniejszych obrotów, stopniowo je zwiększając. Krem pierwszy krok ubij składniki Krem pierwszy krok ubij składniki
  • 2
    Krem ubijamy do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Uważaj aby nie ubijać zbyt długi ponieważ śmietanka może się wówczas zważyć. Krem drugi krok ubijaj Krem drugi krok ubijaj
  • 3
    Gdy uzyskamy gotowy krem wykładamy nim spód ciasta. Krem trzeci krok wymasuj ciasto Krem trzeci krok wymasuj ciasto
  • 4
    Na wyłożoną warstwę kremu ostrożnie nakładamy górny blat ciasta. Ciasto chowamy do lodówki i zabieramy się za polewę. Krem czwarty krok schlodz ciasto Krem czwarty krok schlodz ciasto
  • Polewa czekoladowa:
  • 1
    Do rondelka wlej około 100 gramów śmietanki 30% i zagotuj ją. Polew pierwszy krok podgrzej śmietankę Polew pierwszy krok podgrzej śmietankę Od razu po zagotowaniu zdejmij rondelek z palnika i dodaj do niego posiekane lub pokrojone na mniejsze kawałki czekolady. Polewa pierwszy krok dodaj czekladę Polewa pierwszy krok dodaj czekladę
  • 2
    Mieszaj cierpliwie przez około 2 minuty, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą w śmietance. Pamiętaj, że im cieplejsza będzie polewa, tym będzie rzadsza, a po ochłodzeniu zacznie gęstnieć. Radzę wylać polewę na ciasto, które wcześniej odłożyłeś do lodówki, jeszcze gdy jest ciepła. Polewa drugi krok wymieszaj polewę Polewa drugi krok wymieszaj polewę Polewa drugi krok wylej polewę na ciasto Polewa drugi krok wylej polewę na ciasto
  • 3
    Ciasto odkładamy ponownie do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego. Polewa trzeci krok smacznego Polewa trzeci krok smacznego

9 komentarzy

Izabela 21 sierpnia 2023 (18:44)

No tak pyszne ciasta czekoladowego z serkiem mascarpone jeszcze nie jadłam! Polecam, warto zrobić!

Agata 21 sierpnia 2023 (20:40)

Przetestuje w weekend i dam znać

ania 22 sierpnia 2023 (00:45)

To ciasto musi smakować obłędnie

Natalia 25 sierpnia 2023 (18:26)

Na prawdę smakuje doskonale. Dziękuje za ten przepis – wychodzi za każdym razem.

Paulina 8 września 2023 (18:48)

Mega pyszne 🙂

Bartek 6 października 2023 (17:01)

Sztos!!

fermentum 22 września 2024 (07:56)

FCu0fyoJ3nw

https://jason.163-8.com/2020/04/06/gvenilir-casino-sitelerinde-oyun-seimi-yaparken-nelere-dikkat-etmeli/ 26 września 2024 (14:54)

gIIaCgPB1QY

https://fmwebproject.shop/ 4 listopada 2024 (15:11)

pE91Mugv5tp

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery ImprezaMascarpone

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis