Krewetki w pysznej marynacie podsmażone na patelni!
Średnia ocen: 0(0)
10min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
225 g małych krewetek
sok 1 cytryny
1 ząbek czosnek
sól
pieprz
natka pietruszki
masło
Sposób przygotowania
1
Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzyków na ogonkach. Następnie usuwamy jelito. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i końcem noża i wyjmujemy jelito (czarna cienka niteczka).
2
Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy obrane krewetki. Odstawiamy krewetki na minimum 2 godziny do lodówki.
3
Po upływie tego czasu smażymy krewetki na maśle na wysokiej temperaturze. Maksymalnie 2 minuty z każdej ze stron.
Dodaj komentarz