Sernik nowojorski Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to kultowy deser, który charakteryzuje się kremową konsystencją i głębokim smakiem sera. Spód sernika to chrupiące herbatniki, a wierzch zwieńczony jest polewą z białej czekolady. To połączenie słodyczy i delikatności sprawia, że sernik nowojorski jest idealnym wyborem na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia.

Średnia ocen: 5 (11)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

320 kcal w 100 g

Białko

9 g

Węglowodany

31 g

Tłuszcze

18 g

Błonnik

9 g

Niezbędne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Mikser
  • Piekarnik

Składniki

  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 150 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (może być gotowy na sernik w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy miękkie masło, ugniatamy do powstania konsystencji mokrego piasku i wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach C. Pierwszy krok połącz herbatniki z masłem Pierwszy krok połącz herbatniki z masłem
  • Masa serowa:
  • 1
    Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy. Pierwszy krok masa serowa połącz składniki Pierwszy krok masa serowa połącz składniki Pierwszy krok masa serowa miskujemy Pierwszy krok masa serowa miksujemy
  • 2
    Następnie wylewamy na upieczony, przestudzony spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę. Drugi krok masa serowa przelewamy masę do blaszki Drugi krok masa serowa przelewamy masę do blaszki
  • Polewa:
  • 1
    Gdy sernik ostygnie zabieramy się za przygotowanie polewy. Na małym ogniu rozpuszczamy białą czekoladę - powinna rozpuścić się sama. Pierwszy krok polewa Pierwszy krok polewa
  • 2
    Gdy się rozpuści dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Drugi krok polewa Drugi krok polewa
  • 3
    Polewamy zimny już sernik polewą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Trzeci krok polewa Trzeci krok polewa
  • 4
    Smacznego! Czwarty krok smacznego Czwarty krok smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Herbatniki - zawierają gluten (zazwyczaj pszeniczny), który może stanowić alergen dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

  • Masło - jest produktem mlecznym i zawiera laktozę, co może stanowić alergen dla osób z nietolerancją laktozy. Jeśli jesteś uczulony na mleko, konieczne jest sprawdzenie etykiety, ponieważ masło może również zawierać śladowe ilości białka mleka.

  • Twaróg - również jest produktem mlecznym i zawiera laktozę, co może stanowić alergen dla osób z nietolerancją laktozy.

  • Jajka - są potencjalnym alergenem, dlatego osoby uczulone na jajka powinny unikać potraw zawierających jajka.

  • Mąka - zwykle jest produkowana z pszenicy, która zawiera gluten, co może stanowić alergen dla osób z nietolerancją glutenu.

  • Śmietanka kremówka 36% - może zawierać laktozę, co stanowi alergen dla osób z nietolerancją laktozy.

  • Cukier drobny do wypieków - zazwyczaj nie zawiera alergenów, ale osoby z nietolerancją laktozy lub cukrzycą powinny być ostrożne z jego spożywaniem.

  • Biała czekolada - zawiera mleko w proszku, co może stanowić alergen dla osób z nietolerancją laktozy.

  • Kwaśna śmietana - może zawierać laktozę, co stanowi alergen dla osób z nietolerancją laktozy.

  • Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

11 komentarzy

Sylwia 25 maja 2020 (13:41)

Zrobiłam i to było dokładnie to czego mi było trzeba 🙂

kinga 23 grudnia 2020 (21:16)

wyszedł obłędny.

Justyna 2 kwietnia 2021 (14:12)

Wyszedł pyszny 🙂

Weronika 5 września 2023 (22:47)

Sernik bardzo dobry i błyskawiczny w wykonaniu. Aż jestem w szoku, że tak mało pracy, a taki smaczny.

Ola 5 września 2023 (23:02)

Pyszny!

Wiktoria 11 września 2023 (18:39)

To pierwszy sernik, który mi wyszedł! Do tej pory miałam dwie lewe ręce do ciast. Rodzinka szczęśliwa 😛

Ania 11 października 2023 (18:45)

Najpyszniejszy sernik jaki w życiu jadłam. Łatwy w przygotowaniu, uda się każdemu!

Arthur Murray 22 września 2024 (07:46)

89dSb9CkLk8

https://maucoaching.dk/blackjack-sitelerinde-yksek-kazanma-oranlari-nelerdir/ 26 września 2024 (14:35)

6xidzwHsKTy

🔖 You have a gift from us. Withdrаw >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=673152d79db82acb6209c02c01cfdb6c& 🔖 27 października 2024 (08:49)

xz2p1b

https://achalpatra.xyz/ 4 listopada 2024 (15:01)

Zza28K7e5BR

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery ImprezaSernikWielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis