Pieczony kalafior z granatem Pieczony kalafior z granatem

Pieczony kalafior z granatem

Propozycja sałatki na ciepło, czyli pieczony kalafior z granem to idealna propozycja lekkiej kolacji!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sałatka z kalafiora:
  • 1 średni kalafior
  • 1 granat
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  • Sos:
  • 1
    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Sałatka z kalafiora:
  • 1
    Kalafior oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Dokładnie go osuszamy po myciu.
  • 2
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy różyczki kalafiora. Skrapiamy go olejem rzepakowym i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy 30 min, w tym czasie kalafior powinien się zarumienić.
  • 3
    Łodygi selera siekamy w cienkie plasterki.
  • 4
    Na talerzach rozłóż posiekaną pietruszkę, posypujemy owocami granatu i orzechami laskowymi.
  • 5
    Różyczki kalafiora układamy na sałatce i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Spożywamy na ciepło!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki GranatKolacja

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis