Babeczki z truskawkami Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Prosty przepis na tradycyjne babeczki z truskawkami! Polecam szczególnie w sezonie wiosenno – letnim gdy mamy dostęp do sezonowych truskawek.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 75 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 garście truskawek

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, i otartą skórkę z pomarańczy.
  • 2
    W drugiej misce łączymy ze sobą płynne składniki: mleko, jajko, sok oraz rozpuszczone, ostudzone masło. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszając delikatnie widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być. Wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo.
  • 3
    Następnie myjemy i kroimy w wieksze plastry truskawki. Dodajemy je do masy na babeczki i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy.
  • 4
    Formę na muffiny wyłóż papierowymi podkładami do babeczek i nałóż taką samą ilość ciasta do każdego otworu formy na muffiny - zadbaj aby w każdej babeczce był minimym 1 kawałek truskawki.
  • 5
    Babeczki pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstaw na metalową kratkę, aż trochę przestygną.

1 komentarz

Magdalena 6 maja 2020 (12:54)

Przepis skradło moje serce. Babeczki urosły mi z górką i nie opadły <3 Właśnie tego szukałam – powtórzę go na pewno.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieciImprezaTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis