Tarta z budyniem i truskawkami Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto połączone z budyniem i sezonowymi owocami, w tym przypadku truskawkami! Pychota!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki
  • Dodatkowo:
  • Fasola lub groch do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i energicznie siekamy nożem.
  • 2
    Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, sól i zagniatamy.
  • 3
    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • 4
    W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Należy ją wysmarować kawałkiem masła i obsypać bułką tartą.
  • 5
    Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto fasolą lub grochem i podpiekamy w 200 C przez 20- 30 minut. Po upieczeniu wyrzucamy groch lub fasolę.
  • Nadzienie:
  • 1
    Gotujemy budyń na mleku i dodajemy masło. Wylewamy gorącą masę na ciasto.
  • 2
    Umyte truskawki kroimy na pół i układamy na budyniu. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i gotowe!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Truskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis