Pasta kanapkowa z ciecierzycy Pasta kanapkowa z ciecierzycy

Pasta kanapkowa z ciecierzycy

Idealna pasta kanapkowa na śniadanie lub kolację w wersji fit!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g ciecierzycy (suche ziarna)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku

Sposób przygotowania

  • 1
    Ciecierzycę opłukać i zalać zimną wodą - zostawić na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 2
    Ciepłą, ale nie gorącą ciecierzycę zmiksować. Dodać ząbki czosnku, posiekaną z grubsza natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość ponownie zmiksować na jednolitą pastę.
  • 3
    Doprawić do smaku, w razie potrzeby dodać więcej oliwi i ponownie zmiksować.
  • 4
    Pastę przechowuj w zamkniętym pojemników w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski CiecierzycaKolacjaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis