Tradycyjny sernik Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik

Przepis na tradycyjny sernik, który co roku, na święta kradnie wszystkim serca!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 opakowań serka śmietankowego "Pacynka"
  • 2 szklanki mleka (temp. pokojowa)

Sposób przygotowania

  • 1
    6 całych jajek ubić ze szklaną cukru na kogel - mogiel.
  • 2
    Dodać kostkę miękkiego masła i ubijać przez chwilę do połączenia składników, następnie dodać dwa budynie śmietankowe.
  • 3
    Cały czas ubijając dodajemy serki śmietankowe "Pacynka". Miksujemy na gładką masę, dodając około 2 szklanki mleka (mleko nie powinno być zimne, najlepsze będzie w temp. pokojowej). Masa powinna osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
  • 4
    Masę przelewamy do tortownicy (nie natłuszczamy jej niczym). Przed wstawieniem do zimnego piekarnika rozłożyć na ruszcie papier do pieczenia i na to postawić tortownicę.
  • 5
    Ruszt nie powinien być zbyt wysoko ponieważ sernik rośnie wysoko.
  • 6
    Pieczemy w temp. 165 stopni C około 1,5 h.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery SernikWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis