Hiszpański omlet z ziemniakami Hiszpański omlet z ziemniakami

Hiszpański omlet z ziemniakami

Złocisty omlet z ziemniakami, dymką i serem to propozycja bardzo sycącego śniadania dla całej rodziny!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 25 dag ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 dymki
  • 75 g tartego sera cheddara
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotuj ziemniaki pokrojone w plasterki.
  • 2
    Rozgrzej patelnię (taką którą będzie można wstawić potem do piekarnika) najlepiej z żaroodporną rączką.
  • 3
    W misce roztrzep jajka, dodaj dymkę, starty ser, sól i pieprz. Dodaj też odparowane plastry ziemniaków.
  • 4
    Na rozgrzaną patelnie rozpuść masło z odrobiną oleju i wylej masę jajeczną i smaż na niewielkim ogniu przez około 5 min.
  • 5
    Gdy omlet jest ścięty od dołu nie odwracaj o tylko wstaw na kilka minut do piekarnika na górną półkę, blisko grzałki i piecz w temp. 180 stopni C (góra - dół) do momentu, aż wierz się zetnie.
  • 6
    Przełóż ostrożnie omlet na talerz i zostaw do przestygnięcia. W środku może być jeszcze trochę luźny, dlatego trzeba go pozostawić, aby podczas stygnięcia się "dosmażył".
  • 7
    Po ostygnięciu kroimy omleta na kawałki i gotowe!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis