Puszysty sernik z migdałami Puszysty sernik z migdałami

Puszysty sernik z migdałami

Bardzo puszysty i delikatny sernik na spodzie z biszkoptów to idealna propozycja ciasta na specjalne okazje!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • okrągłe biszkopty
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 500 g mielonego białego sera
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dekoracja:
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

  • 1
    Na dnie tortownicy, najlepiej o średnicy 21 cm wykładamy okrągłe biszkopty.
  • 2
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3
    Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
  • 4
    Do drugiej miski wrzucamy ser, cukier, żółtka, przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
  • 5
    Następnie do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 6
    Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowane biszkopty.
  • 7
    Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
  • 8
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią sernik. Na jeszcze płynną polewę wysypujemy płatki migdałowe. Gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery SernikWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis