Szarlotka z musem jabłkowym Thermomix Szarlotka z musem jabłkowym Thermomix

Szarlotka z musem jabłkowym Thermomix

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z musem jabłkowym! Jak u babci! Idealne ciasto z Thermomixa do kawy!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków

Sposób przygotowania

  • 1
    Do naczynia miksującego wkładamy:mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy wszystko na jednolite ciasto 40s./obr.5. Wspomagamy ucieranie kopystką.
  • 2
    Następnie z powstałego ciasta formujemy kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Mus jabłkowy:
  • 1
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki - usuwamy gniazda nasienne.
  • 2
    Połowę jabłek wkładamy do naczynia miksującego i dodajemy 2 łyżki cukru oraz cynamon. Miksujemy 5s./obr.6. Przekładamy do czystej miski.
  • 3
    Teraz musimy zmiksować drugą połowę jabłek, już bez cukru i cynamonu. Jabłka poprzednio miksowane, które przełożyliśmy do miski z powrotem przekładamy do naczynia miksującego i całość gotujemy 10 minut/100°C/obr.1.
  • 4
    Następnie miksujemy jabłka 30s./obr.5. Jeśli okaże się, że nasz mus jest zbyt wodnisty bo nasze jabłka były bardzo soczyste to wówczas należy ponownie powtórzyć gotowanie 10 minut/100°C/obr.1. Pozostawiamy mus do całkowitego wystygniecia.
  • 5
    W tym czasie przygotowujemy formę - najlepiej kwadratową o boku 24 cm. lub tortpwnicę o średnicy 23 cm. Formę natłuszczamy odrobiną masła lub margaryny i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • 6
    Wyciągamy ciasto z lodówki i połową wykładamy dno i brzegi formy. Następnie wykładamy mus jabłkowy. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy je na musie. Możemy też ciasto rozwałkować i rękoma odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym.
  • 7
    Szarlotkę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra - dół) i pieczemy przez 50 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery JabłkaThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis